Ökning av illegala spelautomater

I augusti förra sommaren larmade man i Västra Götaland om en stor ökning av illegala spelautomater. Det innebar att det fanns misstankar om otillåtna elektroniska spelautomater på flera olika verksamheter där man som privatperson kan spela. Detta var någonting som tidningen Expressen skrev om och i en artikel här har Marcus Aronsson, samordnare inom gruppen för illegalt spel, uttalat sig i frågan om vad man kan göra för att stoppa detta. Mycket ligger på privatpersoner, han säger:

– Det är tips från allmänheten men också från spelare som spelar på de här automaterna själva och deras anhörig. Man vill ha bort de här automaterna för man vill inte fortsätta spela upp sina pengar.

Spela online istället

Denna typ av illegal verksamhet är sorglig eftersom den befläckar spelbranschen – som redan har ett oförtjänt dåligt rykte. En rekommendation för att undvika att hamna på en illegal spelautomat är helt enkelt, tills en säker lösning på problemet funnits, att istället välja spel på nätet. Numera finns det ett stort utbud va onlinespel som fungerar minst lika bra som de “riktiga” spelen. Det finns till och med en sida, spelautomaterpånätet.se, helt tillägnad spelautomater online som du kan besöka.Spelautomater

Även Lotteriinspektionen är självklart inblandade i försöken att stoppa den illegala verksamheten inom spelandet. I januari i år gick de bland annat in för att stoppa och polisanmäla spelautomater i bingohallar, rapporterar man här i ett inslag från Sveriges Radio Gotland. Det är då bingohallen i Visby som de anmält, eftersom det misstänker brott mot lotterilagen.

Det är bra att polisen och lotteriinspektionen, och även alla privatpersoner som gör vad de kan, samarbetar för att stoppa detta. Förhoppningsvis kan vi i en snar framtid se en förbättring, tills dess är som sagt rekommendationen att hålla sig till onlinespel eftersom det är mer säkert.